Илия Илиев: Кърджали трябва да бъде разделен на райони, всеки да избира районен кмет

Илия Илиев: Кърджали трябва да бъде разделен на райони, всеки да избира районен кмет
Илия Илиев: Кърджали трябва да бъде разделен на райони, всеки да избира районен кмет
12.11.2021г.

„Ще инициираме законодателни промени, засягащи местното самоуправление, за да може то да бъде по-близо до хората“, заяви водачът на листата с кандидати за депутати от Национално обединение на десницата в Кърджали Илия Илиев. Според него трябва да падне ограничението създаването на райони да става само в градовете с над 100 000 души.

„Кърджалийци търпят негативи, а кварталите на града са занемарени. Хората сега разчитат на проблемите им да откликне общинския кмет, който управлява не само Кърджали, а цялата община. Жителите в село Рани лист, например, при проблем се обръщат към селския кмет, тези в Ненково – към кметския наместник. Живеещите в кварталите „Веселчани“ или „Гледка“ трябва да достигнат до общинския кмет, за да поставят елементарен въпрос. В повечето случаи това се оказва мисия невъзможна заради ангажираността на общинския кмет“, аргументира се Илия Илиев. Като добра практика в община Кърджали той посочва т.нар. кметски наместник в кв. „Боровец“, който всъщност е назначен на длъжност специалист.

„Тази практика може да се приложи и в останалите квартали на града, но не с назначен от общинския кмет чиновник, а избран от хората районен кмет“, смята водачът на Национално обединение на десницата. Според него в Кърджали трябва да има поне 5 района, които да могат да избират свой кмет, а всеки район би следвало да разполага със самостоятелен бюджет.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини