Снежана Стефанова: Повишаване на функционалната грамотност е абсолютен приоритет за Национално обединение на десницата

Снежана Стефанова: Повишаване на функционалната грамотност е абсолютен приоритет за Национално обединение на десницата
Снежана Стефанова: Повишаване на функционалната грамотност е абсолютен приоритет за Национално обединение на десницата
02.11.2021г.

През последния месец учителското съсловие е подложено на натиск, по отношение на зелените сертификати и напрежението в гилдията расте. Това коментира със съмишленици петата във великотърновската листа на Национално обединение на десницата Снежана Стефанова. Тя е един от авторитетните учители в старата столица, с дългогодишен стаж в преподаването на химия и биология. Г-жа Стефанова, която преди дни придоби и най-високата квалификационна учителска степен, е част от педагогическия колектив на ОУ „П. Р. Славейков“.  

Над 45% от учителите в страната са готови да напуснат работа, ако бъдат задължени, коментира тя. „Ваксинацията не е условие за полагане на труд, а е доброволна и въпрос на личен избор“, категорична е Снежана Стефанова, според която, с действията си, настоящите министри на образованието и здравеопазването нарушават конституционни права на над 80% от българите.

Напрежението сред учителите почива и на факта, че мярката за зелените сертификати бе въведена, без предварително предупреждение и времеви толеранс, и без да се е провела никаква информационна кампания, за да имат хората време и възможност да решат за себе си дали да се имунизират.

Това са панически, а не стратегически действия, убедени са мнозинството учители.

През последните две години работата на българския учител се е усложнила, заради преминаването към т.нар. ОРЕС (обучение от разстояние в електронна среда), сподели Снежана Стефанова. „В началото беше предизвикателство – нещо ново, непознато за нас, което ще научим. Така беше и за децата. Но резултатите не покриха очакванията. Най-голямата тъга на един учител е, че не може да е близо до своите ученици, да е заедно с тях в час, да съпреживява радости и неволи. Учителите срещат най-големи трудности при онлайн преподаването на често отсъстващи и неангажирани ученици, налага се да измислят нови начини как от разстояние да задържат вниманието на децата“, разказва учителят по химия и биология.

Обучението онлайн се отразява все по-зле и на подрастващите, споделя уважаваният учител Снежана Стефанова. „Стават асоциални, изнервени, твърде притеснителни, а някои – и безотговорни към изпълнението на ученическите си задължения. Часовете пред един монитор водят и до физически проблеми като обездвижване, проблеми с очите. С това обучение се задълбочават и образователните неравенства. В градовете учениците са обезпечени с лаптопи, имат интернет, но не така е по селата. Държавата трябва да поеме тази отговорност“, категорична е Стефанова.

Тя даде тревожен пример с увеличаващия се брой на отпадащи от образователната система. По думите й, неравният достъп се потвърждава и от резултатите от националното външно оценяване за четвърти и 7 клас, в различните населени места.

Какво е нужно да се направи, от гледна точка на един обичан дългогодишен учител, бе въпрос, при който г-жа Стефанова припомни: „До преди две  години, когато се повишаваше броят на заболелите от грип ученици, всички се разпускаха в т.нар. „грипна“ ваканция. И тогава не се учеше онлайн. Да, след това учителите преструктурирахме учебен материал, на учениците не им беше лесно, но всички бяхме заедно в училище. През последните две години обаче нещата съвсем не са така, училището и образователната система не са това, което бяха. Най-важното, което според мен трябва да се направи, е да се внесе спокойствие за всички работещи в сферата и да се пощади крехката детска психика.  Трябва учители, родители и ученици да работим заедно. За мое огромно съжаление днес гилдията е „разделена“ на ваксинирани и неваксиниране срещу ковид. И това разделение не се появи по естествен път, а се наложи от властимащите“.

От позицията на дългогодишната си педагогическа практика Снежана Стефанова е категорична, че учениците от 1 до 4 клас изобщо не трябва да излизат от училище, освен при повишена заболеваемост на децата от дадена паралелка. Връщането в нормални учебни часове е редно да стане плавно за прогимназиален етап на обучение, но не и на ротационния принцип, защото отново следва неравностойност при обучението на учениците от рисковите групи.  Много е важно българският учител да съхрани и предаде на своите ученици национални и отечествени добродетели, от една страна, и на граждански и културни, от друга. Не разделение, а обединение.  Почит към българските корени, семейните ценности, националните и традиционни празници. Само обединението на всички учители, родители и ученици може да доведе до благоприятен изход от ситуацията през последните години в образователната ни система.

Силна нация се гради от ценности и от образовани граждани, изтъкна кандидатът от листата с номер 7. Такова е убеждението на Национално обединение на десницата:

„Абсолютен приоритет за нас е повишаването на функционалната грамотност на българските граждани. В програмата на Републиканци за България, които сме част от дясното обединение, отдавна е записано, че категорично настояваме за задължително образование до 10 клас, включително със силата на всички държавни инструменти. Предвидени и разписани са също така конкретни мерки за осигуряване на достъп до качествено образование за хората от всички части на България“, коментира още Снежана Стефанова.  

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Огнян Ценков: В Община Видин пропагандата, манипулацията и данъците са в огромен размер
Огнян Ценков: В Община Видин пропагандата, манипулацията и данъците са в огромен размер
29.05.2023 г.
Екс управникът на Видин с питане към сегашния кмет заради пречиствателната станция в града
Прочетете повече
Областният координатор на Републиканци за България - Русе осигури ценно дарение за университета в града
Областният координатор на Републиканци за България - Русе осигури ценно дарение за университета в града
RuseМedia
20.05.2023 г.
Апаратурата, която е много модерна и скъпа, се е ползвала от проф. Павел Ястребов от университета в Мериленд
Прочетете повече
Цветанов: Бихме подкрепили кмет, който е достатъчно силна кандидатура в Сливен
Цветанов: Бихме подкрепили кмет, който е достатъчно силна кандидатура в Сливен
17.05.2023 г.
Партията би се явила на местните избори със самостоятелна листа за общински съветници
Прочетете повече