Цветан Цветанов: Задължително е да се сформира правителство, предстоят тежка зима и тежки политически решения

Цветан Цветанов: Задължително е да се сформира правителство, предстоят тежка зима и тежки политически решения
BG on AIR
Цветан Цветанов: Задължително е да се сформира правителство, предстоят тежка зима и тежки политически решения
20.07.2021г.

Вече явно има политически договорки, ще се постигне консенсус за подкрепа на определени политики и ще се състави правителство в рамките на 46-ия парламент. Това прогнозира, председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в предаването „Денят ON Air” на телевизия Bulgaria ON AIR. Логиката е първата политическа сила да излъчи председател на НС, коментира още той.

Цветанов припомни позиция от днес на мандатоносителя „Има такъв народ“, които са с 65 народни представители, в която заявяват, че ще търсят диалог с Демократична България и "Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„В ситуацията, в която се намира страната, е задължително да се направи правителство и то да има някакъв хоризонт, макар и краткосрочен - в рамките на година-две. Но да има ясни визии за дадени политики“, категоричен бе Цветанов. Според него трябва да се говори по секторни политики, а парламентът да възстанови функцията си в една истинска парламентарна република с парламентарен контрол върху изпълнителната власт.

По думите му, на първо място трябва да се направи актуализация на бюджета, а това да доведе до актуализация на пенсиите, което беше заявявана позиция от почти всички политически формации. Цветанов припомни, че това е и тема на БСП, и вероятно те също ще дадат някаква подкрепа. Демократична България ще се придържат към съдебната реформа, тъй като това за тях е идентичността, с която се явиха на тези избори и на предишните“, добави Цветанов.

Той прогнозира, че ДПС, които са винаги непредсказуеми в подобни ситуации, също биха дали подкрепа, за да може да се състави правителство, което да започне своята работа.

Относно поведението на коалицията, ГЕРБ – СДС – най-вероятно, ако няма ясни разговори, биха разиграли друг сценарий – за излизане от залата. По думите на Цветанов неявяването им би помогнало правителството да мине в пленарна зала, защото в момента всички партии, които са в 46-ия парламент, не искат да има избори, независимо от различните заявени позиции.

Предстоят тежки политически решения, които трябва да се взимат от правителството, коментира още Цветанов. „Повишаването на цената на електроенергията ще продължи, най-вероятно. Което означава, че трябва да се изградят съответните компенсаторни механизми за най-уязвимите от нашето общество. Защото тези цени ще бъдат непосилни“, коментира Цветан Цветанов и бе категоричен, че някои реформи са наложителни - особено в сектора енергетика.

Председателят на Републиканци за България прогнозира още, че ще бъде постигнат консенсус за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, защото това е принципна позиция на почти всички политически сили. „Доколкото разбирам, това вече е част от секторните политики, които трябва да се направят в съдебната система от 46- ия парламент“, допълни Цветанов. На въпрос защо толкова време страната ни не може да направи тази реформа той сподели мнението си, че вакуумът се е получил след края на първия мандат на ГЕРБ. „Защото, ако погледнем всички доклади от европейската комисия преди това, те бяха в една възходяща линия по време на този мандат. Знаете каква странна коалиция се получи по времето на премиера Орешарски и тогава върнаха системата назад“, каза Цветанов и припомни, че страната ни, след това, започна отново да влиза в мониторинг по два пъти годишно. Нещо, от което беше освободена по-рано. Цветан Цветанов коментира, че очаква също така да бъде намалена политическата квота във ВСС.

„Служебното правителство проведе избори в една много сложна ситуация, няма оспорване на изборните резултати, което значи, че се е справило сравнително добре“, каза още той. По думите му това правителство е изиграло и превантивна роля за следващите кабинети – да знаят, че трябва да има прозрачност при взимането на решения и Народното събрание да изпълнява своите функции като парламентарен контрол.

Относно бъдещето на ПП „Републиканци за България“ председателят на партията припомни, че едва 6 месеца след учредяване си, тя е трябвало да влезе в предизборен период. „Резултатът не беше такъв, какъвто очаквахме, а краткото време за провеждането на вторите национални избори ни създаде невъзможност да разгърнем целия си потенциал. В момента нашият основен акцент е с фокус местните избори, като през това време ще градим структури“. Цветан Цветанов каза още, че Републиканци за България ще търсят възможност да подкрепят президентска двойка, която категорично запазва посоката на евро-атлантическия път на страната.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Нямаме лидерство, което да реши проблемите в страната
Цветан Цветанов: Нямаме лидерство, което да реши проблемите в страната
BG on AIR
04.08.2022 г.
"България не може да се справи със зависимостта си от "Газпром", смята той
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Подарихме на Русия 3 млрд. лева от джоба на българина
Цветан Цветанов: Подарихме на Русия 3 млрд. лева от джоба на българина
ekspresso.bg
26.07.2022 г.
Нивото на парламентаризъм пада с всеки изминал ден
Прочетете повече
Цветанов: Хора като Симона Радева нямат място в МВР - те са катран в системата
Цветанов: Хора като Симона Радева нямат място в МВР - те са катран в системата
БНТ
22.07.2022 г.
Същевременно има и много достойни хора, които са отдадени на професията си
Прочетете повече