Д-р Виктор Серафимов: Докато няма съдебна реформа и не намалим корупцията, инвестициите ще са ниски. Заплатите също

Д-р Виктор Серафимов: Докато няма съдебна реформа и не намалим корупцията, инвестициите ще са ниски. Заплатите също
24 часа
Д-р Виктор Серафимов: Докато няма съдебна реформа и не намалим корупцията, инвестициите ще са ниски. Заплатите също
09.07.2021г.

Виктор Серафимов е доктор по международно право и международни отношения, административен секретар и говорител на ПП „Републиканци за България” и водач на листите на партията във 2 МИР Бургас и 22 МИР Смолян. В последния ден от предизборната кампания 24 часа разговаря с него

Д-р Серафимов, преди да започнем разговора си за кампанията, можете ли да обясните накратко защо решихте да се занимавате с политика и защо точно в този момент?

Смятам, че 30 години преход стигат. Абсурдно е някой да влезе в политиката и да си мисли, че ще се пенсионира в нея. Трябва да дойдат експерти. Реални експерти. Те трябва да допринасят за подобряване на дадена сфера, от която разбират и да излизат от политиката. В моя конкретен случай мога да кажа, че въпреки че съм сравнително млад, във времето успях да изградя експертиза и опит в две големи сфери - правосъдието и медийния сектор. И двата страдат от много системни проблеми, които са трайно неглижирани. Резултатите от това са много видими - правосъдието ни не работи, както трябва и това позволи корупцията да достигне невъобразими мащаби. До момента няма реални опити за завършване на съдебната реформа. Да, някои политически сили са правили подобни заявки, но нека не се заблуждаваме - такава реформа засяга всички аспекти на държавността и няма как да се случи без широко обсъждане и широк консенсус. За да има дори и малък шанс тази реформа да бъде завършена трябва да се осигури широко обсъждане по темата по начин, който ще гарантира и широка подкрепа. Опитите да бъде внесен законопроект за измяна на действащата Конституция, без дори да е направен опит за осигуряване на нужните подписи за стартиране на процедурата са несериозни и са само прах в очите на обществото.

Като доктор по Международно право, защо са толкова важни и наложителна промени в съдебната реформа?

Съдебната реформа звучи като нещо абстрактно и далечно за хората, но не е. Реформата в съдебната система е важна, защото тази система трябва да работи ефективно. През последните 30 години неработещата съдебна система позволи корупцията да обхване всички аспекти на стопанския ни живот. Корупционният натиск е голям именно, защото държавата не влиза в своята роля. Тогава, когато корупционният натиск е голям външните инвестиции намаляват. Абсурдно е някой да смята, че голяма международна компания ще инвестира няколкостотин милиона, без да направи предварителен анализ, а корупционният натиск е голям червен флаг във всеки такъв анализ. И колкото и да се чудим защо Фолксваген не избра България за своя завод или защо Гугъл се спря на Гърция истината е една. Докато не завършим съдебната си реформа и не намалим корупционния натиск инвестициите ще бъде ниски. Ниските инвестиции, от своя страна пък водят до по-ниски заплати и по-лош стандарт на живот.

Кои са основните проблеми в медийния сектор?

Медиите в България се намират на много особено място в своето развитие. Законът за радиото и телевизията залага на обществените медии - БНТ и БНР, които да бъдат гарант на свободата на словото. За да гарантира тази тяхна функция, законът е предвидил сложен модел за финансиране, при който бюджетите на двете медии и на СЕМ не зависят от волята на правителството или на действащото народно събрание. Тази част от закона никога не е била прилагана. Всяко правителство през последните 22 години внася предложение тази част от закона да не бъде прилагана, а вместо това обществените медии да получат конкретен - обикновено недостатъчен бюджет. Така, във всеки момент финансирането на медиите зависи от изпълнителната власт. В рамките на тази година видяхме как бюджетите на БНР и БНТ бяха намалявани и увеличавани няколко пъти. И това става при пълна липса на прозрачност. Дали това е инструмент за натиск и контрол е въпрос на тълкуване. Едно е ясно - независимите обществени медии не са толкова независими, колкото трябва да бъдат за огромно обществено съжаление, а това трябва да се промени.

Има ли изход от тази ситуация?

Трябва да се приеме изцяло нов Закон за радиото и телевизията. Финансирането на обществените медии трябва да бъде прозрачно и предвидимо, като не трябва да бъде функция от волята на конкретното правителство. Те трябва да бъдат независими в пълния смисъл на думата. Това, разбира се, не означава, че върху тях не трябва да бъде упражняван контрол. И тук стигаме до независимия регулатор. СЕМ, точно както и обществените медии е силно недофинансиран. Няма как някой да очаква ефективен мониторинг на електронните медии в страната, без да се отделя финансиране за независимия регулатор. Системата за мониторинг на СЕМ е на повече от 15 години. 15 години! В свят, в който всяка технология остарява морално в рамките на месеци смятаме, че медийният регулатор може ефективно да работи с пра-историческа техника. Да, в СЕМ има много експерти, които си разбират от работата, но обемът, който трябва да се следи е непосилен, за който и да е. Медийният регулатор няма как да е напълно ефективен преди да се осигури адекватно финансиране така че да може да изпълнява правомощията си.

Като водач на листата в Бургас, за втори път в рамките на четири месеца- какви са големите проблеми на града според Вас?

Бургас е регионът са невероятно красиви. В същото време различните градове в областта са напълно различни. Проблемите им са  несъпоставими. Общото е, че всичко което е направено през последните години във всеки от тях е правено без ясна мисъл за бъдещето. В Бургас, например са налети изумително много пари, но градът е празен. Да, сега сме в разгара на летния сезон и има хора. Дойде ли есента, обаче, регионът се опразва. Младите хора, които живеят в Бургас често трябва да разчитат само на сезонна работа през лятото и през останалите 9 месеца да обмислят кога и къде точно да избягат от града. Това, което трябва да се направи спешно е да се предприемат серия от мерки за насърчаване на малкия и средния бизнес в региона. Младите хора от Бургас трябва да бъдат насърчавани да развиват бизнес именно в родния си край. И тук не говорим задължително за бизнес, свързан с туризма. Това няма да реши проблема. Трябва да се насърчават инвестиции в нови и високотехнологични отрасли. Производство на електромобили, създаване на компоненти за умни домове и много други отрасли могат да бъдат бъдещето на Бургас. Ситуацията е много елементарна - има ли поминък, ще има и млади хора. Има ли млади хора, ще има и бъдеще. Крайно време е някой да започне да мисли за бъдещето на Бургаския край, а не само за усвояването на обществени средства.

Какво е различното на Смолян от това, което си спомняте от вашето детство и кое е най-наложително първо да се направи за региона?

Винаги съм имал особена емоционална връзка със Смолян. Мога да кажа, че съм прекарал значителна част от детството си в зоната на село Стойките. Спомените ми са за много млади хора и безкрайните стада от животни, които изпълваха планината. За огромно съжаление към днешна дата това са само спомени - няма ги младите хора, няма ги и стадата. Категоричен съм, че магията на Родопите не трябва да бъде убивана. Да, тук важи с пълна сила, това което коментирахме за малкия и средния бизнес, но трябва да се обърне особено внимание на земеделието и животновъдството. Управлението на този сектор, без хоризонт от поне 10 години напред ще доведе до още по катастрофални последици.

Защо обществото да подкрепи Републиканци за България на 11 юли? 

Републиканци за България е млада партия, в която влизат голям брой експерти в различни сфери и направления. Това, което ясно показахме е, че ще работим за запазване и увеличаване на средната класа и за насърчаване на малкия и средния бизнес. Искаме да се борим за развиване на икономиката ни по устойчив начин, така че лека-полека да стопим огромната разлика между България и останалите страни от ЕС. Това нито ще е лесно, нито ще е бързо. Имаме своите принципи и ще ги следваме. Ясно показахме след изборите на 4 април, че няма да влизаме в безпринципни коалиции, просто за да влезем в парламента и да сме в управлението, както не спират да демонстрират други политически участници в изборната надпревара. Това ни отличава от значителна част от партиите в страната.  

 

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Липсата на обявен кандидат за президент от ГЕРБ ще повлияе в полза на Радев
Цветан Цветанов: Липсата на обявен кандидат за президент от ГЕРБ ще повлияе в полза на Радев
TV1 и ТV+
22.09.2021 г.
Относно изборите 2 в 1 ще се търси ефектът с избирателната активност от 2016 г.
Прочетете повече
Христо Казанджиев: България е в енергийна блокада, продължава да е най-зависимата в ЕС от руските доставки
Христо Казанджиев: България е в енергийна блокада, продължава да е най-зависимата в ЕС от руските доставки
Faktor.bg
21.09.2021 г.
Действията на служебния министър Андрей Живков са плахи и не знаем какво предприема
Прочетете повече
Цветан Цветанов: По-добре е да не печелиш с популистки действия, отколкото да разочароваш хората
Цветан Цветанов: По-добре е да не печелиш с популистки действия, отколкото да разочароваш хората
Радио "Фокус"
29.07.2021 г.
Каза в интервю за Радио "Фокус" председателят на Републиканци за България
Прочетете повече