Ангел Рангелов: Стабилните туроператори вече са в колапс. Бизнесът не може да изчаква политиката на страната да го догонва

Ангел Рангелов: Стабилните туроператори вече са в колапс. Бизнесът не може да изчаква политиката на страната да го догонва
Flagman.bg
Ангел Рангелов: Стабилните туроператори вече са в колапс. Бизнесът не може да изчаква политиката на страната да го догонва
09.07.2021г.

В сектор „туризъм“ в програмата на Републиканци за България са заложени пакет от мерки, които са в пълен синхрон с исканията на реално заетите в бранша, каза вторият в листата на партията в Бургас.

„Спешните“ спасителни мерки, съчетани с административни и нормативни абсурди има риск да фалират един много сериозен отрасъл в туризма. Стабилни туроператори вече са в колапс. Бизнесът не може да изчаква политиката на страната да го догонва!“, коментира областният координатор на ПП „Републиканци за България“ в Бургас и втори в листата на партията с бюлетина 21 – Ангел Рангелов след среща с ръководството на най-голямото сдружение на туроператорите и туристическите агенти в България „Обединение Бъдеще за туризма“.

Според Павлина Русева от управителния съвет на националното сдружение липсва диалог между ресорното министерството и бизнеса в сектора. Нещо повече, тя припомни за „спорното постановление (ПМС №197/ 18.06.2021 г.), което блокира достъпа до 16.5 млн. лв. помощ за възстановяване на вземания на клиенти, както и нуждата от пълна промяна в работата на ведомството, за да бъде то адекватно към реалните проблеми в туризма.

„Секторът ни изпитва остра необходимост от кардинална промяна във видимо остарялата неприложима за кризисни моменти нормативна уредба и ЗТ. Има нужда от ясно конкретизиране на туристическите дейности и услуги. Трябва ясно конкретизиране на туристическите дейности и услуги, а правилното именуване на субектите в туризма и правилното дефиниране са отдавна належащи“, посочи Русева.

Тя представи и обсъди с Ангел Рангелов като човек от бранша с 25 години опит зад гърба си в предлагането на туристически продукт и услуги, изготвената от Националното сдружение стратегия за дългосрочно възстановяване на туроператорските услуги.

В предложените промени влизат засилване на гаранциите за потребителите на туристическите пакети, чрез създаването на Гаранционен фонд за пътувания, урегулиране на сектора на пътуванията, чрез създаването на Контролен орган-тип Туристическа полиция, създаването на логистични центрове за обслужване на туристите и водене на ясна маркетингова политика и образователни реформи за създаването на качествени кадри.

Политиките и заложените проекти в сектор „туризъм“ на ПП „Републиканци за България“ са в пълен унисон с нуждите на компаниите и заетите в бранша. Причината е, че в партията работим по всеки един ресор от туристическата дейност в страната не само с експерти, които адекватно и последователно да маркират стъпките и лостовите за изграждане на качествен продукт, но залагаме и на обстойно проучване, преди да направим, каквото и да е предложение. Няма как да говориш за развитие и устойчивост на туристическия пазар, ако не си част от него. Това е и моята лична и отговорна роля и като кандидат за народен представител, и като част от бранша“, каза кандидатът за депутат на Републиканците в Бургас.

Той припомни, че контролното звено от експерти, известно  като „туристическа полиция“ е сериозно застъпено в програмата на партията, но допълни, че е този орган е необходим за всеки един отрасъл в сектор „Туризъм“.

„Много е важно да се отбележи, че ние ще настояваме това звено към Министерството да не бъде поредният „бич“ за бизнеса в туризма, а негов съюзник. От държавата се очаква да бъде помощник и съработник на най-важния за икономиката на България сектор. Време е да се инвестира в тази посока, да се извърши пълен ремонт на нормативната уредба. Ето защо важна част от проектите в програмата на партията са свързани и с облекчен режим за финансови помощи и ясни правила за развитие на бизнеса“,  категоричен е Ангел Рангелов.

Споделете новината в социалните мрежи: