Тодор Тодоров: Приоритетът ни е да си опазим вота

Тодор Тодоров: Приоритетът ни е да си опазим вота
konkurent.bg
Тодор Тодоров: Приоритетът ни е да си опазим вота
02.04.2021г.

Интервю на konkurent.bg

В края на предизборната кампания, какви са вижданията Ви за вота, за резултатите и какво успяхте да постигнете?

Меко казано съм изумен от това, че за този един месец предизборна  кампания почти не ми се наложи с опонентите да говорим и да спорим във  връзка с идеи, с политики, с визия за развитие на региона. Може би 80% от работата ми отиде в това да си осигурим честност на вота  и опазването му, защото от това, което разбирам по места, най-вече в  община Бяла Слатина подмяната на вота е нещо, което е изключително сериозно и тежко. Има хора, които се занимават с правене на бюлетините невалидни. Има хора, които се занимават с това да дописват преференции за определен кандидат, винаги става въпрос за кандидат от управляващата  партия. Има и хора, които се занимават с това да дописват празни бюлетини. Това е изключително порочна практика, която явно се е утвърдила през последните години и голяма част от енергията и усилията ми са вложени в това да си осигурим честност и опазване на вота. На мен това ми показва, че никой в нашата област не мисли за развитието й наистина, а мисли само за това как да си гарантира оставане във властта и получаване на някакви дивиденти от това нещо.

Какви са нагласите на избирателите?

Категорично нагласите на хората в по-голямата си част са против статуквото, като не малка част от тях споделят за заплахи, които им се отправят – било устно, било по телефон, било под формата на някаква комуникация в различни приложения. По-голямата част от хората, които по някакъв начин не са ангажирани с общински или областни управи свободно го изразяват това мнение, друга част съответно пък се притесняват да го  кажат гласно, защото са получили инструкции, че ще има рестрикции срещу тях. Примерите - пак за община Бяла Слатина – един човек, който е решил по някакъв начин да подпомогне една предизборна кампания да получава заплахи от хора, които са във властта и местната управа за това, че ще  му спре бизнеса. Ние събираме сигналите и след изборите ще ги представим на широката общественост, за да са наясно хората, защото това е нещо което не е нормално.
Голяма част от хората разбраха, че всъщност страхът храни тези хора, които плашат. Обикновено този, който плаши е човекът, който се страхува. Една част от работата ми отиде в това да обясня на хората, че не трябва да се страхуват. Всъщност управляващите са тези, които трябва да се страхуват защото знаят, че ако не са управляващи нямат никакви лостове и никаква възможност да пречат на хората. Никой в нашата област не мисли за развитието й. Тези, които я управляват мислят единствено и само за това как да облагодетелстват себе си и близки до себе си хора, и фирми, и нищо повече от това.

Каква ще е организацията ви по време на изборния ден?

Организацията ни е доста координирана. Застъпниците ни ще работят много активно да се опази вота. Естествено най-тежките проблеми се  очертават да бъдат в секциите, където е по-силно изразено малцинственото присъствие, така че там ще съсредоточим повече хора и усилия - да няма манипулации. Ще имаме два щаба в областта, които постоянно ще получават информация. Подготвени сме да сезираме компетентните органи веднага, на момента, където се случват нередни неща. Ще се постараем да имаме и необходимото медийно присъствие, което да подпомогне честността и ограничаване на манипулациите.

На какво наблягате в Северозапада?

В най-общи линии това са две неща. Има два основни проблема, върху които ние ще акцентираме след изборите. Първо, държа да кажа, че нашата кампания не свършва днес. След 5 април продължаваме да работим, защото след това идват местни избори, възможно е да има и предсрочни парламентарни избори. Всичко, което сме започнали като инициативи до момента и не сме успели да го довършим, било заради лошите метеорологични условия, било заради пандемичните условия ще го продължим. Едно от нещата, които категорично ще направим за Бяла Слатина е да организираме засаждане на над 2 000 дървета в местността Агиното бранище, която бе ликвидирана през годините от незаконния дърводобив. Там се намира и символа на Бяла Слатина  - Китката.
Имаме доста инициативи, които касаят и други общини във Врачанска област и ще продължим да работим по тях. В Бутан ще помогнем изграждането на музея към килийното училище, а в Гложене изгорялата библиотека, както и почистване на парка при кораба „Радецки" в Козлодуй.
Това, което ще стартираме веднага след изборите и е важно да се знае - ще направим една интернет платформа, в която хората да могат свободно да пишат и да споделят за проблемите на всяко едно населено място в нашата област. Въз основа на това приложение ще можем да приоритизираме, кои са най-належащите проблеми за решаване. Така ще имаме една много стройна програма – стъпка по стъпка да започнат да се случват някакви позитивни неща. Със сигурност областната и местните управи след изборите вече ще имат доста задачи, които трябва да свършат.

Какви са очакванията Ви за вота?

От това, което наблюдавам в цялата област знам, че ще имаме доста сериозна подкрепа. С много хора се срещам, с много хора общувам, много хора се свързват с мен, хора, които дори не ги познавам, които изразяват своята подкрепа, защото знаят, че екипа, който сме се събрали в област Враца, не сме случайни хора, не сме хора, които просто си хвърлят думата и обещават нещо и после не се опитват да го постигнат, така че ще имаме доста сериозна подкрепа. Ние сме сигурни в това. За това и приоритета ни е да си опазим вота.

Какво бихте призовали хората?

Не се страхувайте! Гласувайте. Знам, че в момента се създават един куп предпоставки, за да се ограничи масовото гласуване. Молбата ми е, за да имаме право после да сме сърдити, да сме недоволни и да търсим отговорност - трябва просто да излезем и да гласуваме. Нашата цел е да създадем предпоставки, за да може да си върнем близките
по родните места.

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Цветан Цветанов: Резултатите от изборите задават повече въпроси, отколкото дават отговори
Цветан Цветанов: Резултатите от изборите задават повече въпроси, отколкото дават отговори
БНР
06.04.2021 г.
Българските избиратели дадоха много ясен знак, че едноличното управление в страната вече не е формула
Прочетете повече
Цветан Цветанов: Социологията се превърна в инструмент за манипулиране на общественото мнение
Цветан Цветанов: Социологията се превърна в инструмент за манипулиране на общественото мнение
TOPNOVINI.BG
02.04.2021 г.
Убеден съм, че в частта касаеща нашата формация, изнесените данни нямат нищо общо с действителността.
Прочетете повече
Горан Благоев: Не може бивш агент на ДС да ви определя бъдещето
Горан Благоев: Не може бивш агент на ДС да ви определя бъдещето
Клуб "Z"
02.04.2021 г.
Горан Благоев, водач на листата за 23 МИР - София
Прочетете повече