Честито Рождество Христово

Честито Рождество Христово
Честито Рождество Христово
25.12.2020г.

Посрещаме един от най-красивите и важни празници – Рождество Христово – във време на голямо предизвикателство към човечеството и на изпитание пред всеки от нас. Време, в което мнозина  българи се нуждаят от утеха и надежда пред несигурното утре. 

Нека не забравяме, че Божественият младенец, чието раждане честваме, дойде на света не в разкошни палати, а в бедната обстановка на един обор край Витлеем. Че от първите му дни на земята той и семейството му бяха споходени от несигурност и заплаха, дори за живота им. Те бяха принудени да бягат в Египет, за да се спасят от гнева на Ирод и така се превърнаха в олицетворение на всеки човек, изпаднал в страдание и нужда. И въпреки това Спасителят не се отклони от своя път – той дойде, за да преодолее себичността и егоизма на света, да ни покаже истинската любов, да ни посочи реалната надежда, да ни даде пример за смирение и великодушие. Дойде не, за да му служат, а за да служи на другите. Защото това е истинският смисъл на нашия живот.

Нека това да бъде и нашата утеха, и нашата надежда и нашето призвание – не само в дните на Рождество да отворим сърцата си за другите, да споделяме чуждата болка и чуждата нужда като своя. Защото едно общество може да преживее и най-тежкото изпитание, ако съумее да живее във взаимност, спазвайки исконните християнски ценности на човеколюбие, състрадание и милосърдие, ако съумява да споделя, а не да разхищава благата си.

Републиканци за България непоколебимо вярваме, че нашата европейска цивилизация и евроатлантическите ценности, които изповядваме, нямат бъдеще, ако не са осмислени и претворени чрез непреходното слово на Иисус Христос. Времето, в което живеем, е време не само на изпитание, но и на велики уроци, на нематериално преосмисляне на света. Изпитанията ни спохождат, не за да изпадаме в униние и отчаяние, а за да ни направят по-силни и по-мъдри.   

Нека лъчите на духовната светлина, която Спасителят донесе на света, да озарят всяко човешко сърце и всеки дом, за да може с упование и вяра да преминем през трудностите и да се радваме на нови, по-спокойни дни.   

Честит и благословен празник на всички хора у нас и по света, които честват Рождество Христово!

 

Споделете новината в социалните мрежи:

Свързани новини
Общинските съветници от „Заедно за силна община“ - Сопот искат временна комисия за проучване на ремонта на ул. „Христо Ботев“
Общинските съветници от „Заедно за силна община“ - Сопот искат временна комисия за проучване на ремонта на ул. „Христо Ботев“
08.07.2024 г.
Те се надяват, че всички членове на Общинския съвет в Сопот ще подкрепят това предложение
Прочетете повече
Цветан Цветанов участва в дискусия „Общинско и регионално развитие. Икономика и сигурност” в Хасково
Цветан Цветанов участва в дискусия „Общинско и регионално развитие. Икономика и сигурност” в Хасково
16.06.2024 г.
Бяха разяснени принципите и инструментите, как гражданите може да контролират местната власт и да участват в нея
Прочетете повече