Джема Грозданова: Призоваваме за затваряне на фермите за норки веднага, а не в следващ мандат

Джема Грозданова: Призоваваме за затваряне на фермите за норки веднага, а не в следващ мандат
Джема Грозданова: Призоваваме за затваряне на фермите за норки веднага, а не в следващ мандат
02.12.2020г.

Ангажимент за край на фермите за кожи поеха политици от партиите: „Републиканци за България, Българска социалистическа партия, „Демократи за силна България”, „Зелено движение”, „Да, България” и Български съюз за директна демокрация.

Организатор на Кръглата маса бе Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България. Събитието се проведе онлайн на 27 ноември и беше излъчено в няколко Facebook страници. За участие покана са получили всички партии, включително и непарламентарно представените.

Позиция изразиха представители на шест различни партии, сред които: Джема Грозданова от „Републиканци за България”, Антон Кутев от БСП, Борислав Сандов от „Зелено движение”, Кристина Петкова от ДСБ, Атанас Славов от „Да, България” и Георги Неделчев от Български съюз за директна демокрация.

Участниците отговориха на три зададени въпроса, свързани с позицията им за забрана добива на ценни кожи в България, конкретните ангажименти, които ще поемат за осъществяване на тази забрана, както и за това какви трябва да са мерките на настоящото правителство за ликвидиране на негативните влияния от фермите за кожи, в т.ч. и от разпространението на COVID-19.

Въпреки различните си политически виждания, всички участници се обединиха около ангажимента си да постигнат забрана на фермите за ценни кожи в България. Като мотиви бяха изброени проблемите произтичащи от тези обекти: законовите нарушения, етичните и морални причини, проблемите с хуманното отношение към животните, общественото отхвърляне на дейността, екологичните проблеми, замърсяванията, рискът за биоразнообразието, вредата за местните общности, икономическата неустойчивост и не на последно място рискът за човешкото здраве от разпространението COVID-19 и други заразни заболявания.

Подчертана беше липсата на институционална воля от страна на управляващите за решаване както на до сега доказаните проблеми, така и на най-наболелия за човешкото здраве проблем напоследък – разпространението на мутации на COVID-19 от ферми за норки.

Напомняме, че Дания, Нидерландия, Франция, Гърция, Италия и Испания унищожиха близо 20 милиона норки в над 1200 ферми за кожи, заради риска тези обекти да се превърнат в резервоар за опасни мутации на SARS-CoV-2. Според учените вирусът в норките мутира по специфичен начин, след това се предава на хора и създава вероятност разработваните ваксини да не бъдат ефикасни към него.

От гледна точка на COVID-19 настояваме мнозинството в Народното събрание да вземе мерки за директен процес на затваряне на фермите сега и веднага, а не в следващ мандат“, заяви Джема Грозданова от ПП „Републиканци за България”.

„Уверена съм, че освен участващите днес има и други политици, които подкрепят забраната на фермите за кожи. Поетите ангажименти от участниците безспорно показват, че много политици осъзнават необходимостта от тази забрана. Ще следим за изпълнението на дадените ангажименти. Но в същото време няма да спираме да търсим днес и сега изключително важната и адекватната реакция на управляващите. Посланието от Кръглата маса към тях е недвусмислено – да се прекрати незабавно дейността на фермите заради риска за човешкото здраве“, обобщи Петя Алтимирска, председател на Националната гражданска инициатива.

 

Споделете новината в социалните мрежи: