Цветан Цветанов: Ще се възползваме от разнобоя Димитров-Тотев

Цветан Цветанов: Ще се възползваме от разнобоя Димитров-Тотев
Марица.БГ
Цветан Цветанов: Ще се възползваме от разнобоя Димитров-Тотев
16.11.2020г.

Партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов "Републиканци за България" стъпи в Пловдив. В събота формацията откри свой офис в града и даде заявка да бъде незаобиколим фактор в политиката на предстоящите парламентарни избори. В интервю за "Марица" Цветанов сподели очакванията си от вота през пролетта, вижданията си за политиката у нас, както и за новия президент на САЩ. 

Байдън ще продължи това, което ние получавахме като подкрепа от администрацията на Тръмп.

Това, което искаме да направим, е да дадем алтернативата.

Различните гледни точки в политиката все някъде трябва да се пресекат, дори и да има междуличностни противоречия.

Г-н Цветанов, какви позиции смятате, че ще извоювате в Пловдив на предстоящите избори?

Пловдив е вторият по големина град в България, а областта е ключова при всеки един парламентарен вот. За нас е много важно, че „Републиканци за България“ успяха да се структурират във всички пловдивски общини, вече и в града с временния ръководител в лицето на Христо Димитров, доцент в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Това дава много ясен знак, че Пловдив трябва да има профил, който да съответства на културата и на образованието тук. И много се радвам, че Христо Димитров пое тази нелека задача. Също така искам да благодаря и на Георги Пилев за това, че той като временен ръководител на партията за Пловдив област, заедно с Теодор Шойлеков, направиха много силен екип. За мен Шойлеков като член на Изпълнителния съвет на партията е човекът, който може действително да осъществява координацията и диалога между всички в областта и в града.

Убеден съм, че в общини като Асеновград, Карлово и Първомай, както и всички останали общини, в които вече имаме своите ядра, ще можем да се подготвим за водещ резултат на предстоящите парламентарни избори.

Ситуацията в Пловдив-град е политически благоприятна за „Републиканци за България“, защото знаем, че на местно ниво в ГЕРБ определено има противопоставяне и напрежение. Знаем избора на Здравко Димитров, районните кметове, общинските съветници, Иван Тотев. За всички е видно, че има някаква конфликтна зона.

Това, което искаме да направим, е да дадем алтернативата. Доц. Христо Димитров е доста разпознаваем, поне сред младите, студентите, сред академичната общност. Смятам, че това може да бъде една добра платформа, за да може да приобщим и всички негласуващи.

Пловдив беше с най-ниска избирателна активност, с която е избиран кмет на града, а не заслужава това. ​Градът трябва да бъде генератор на идеи, на събития, на политики. И точно затова ние от „Републиканци за България“ смятаме, че можем да направим действително много силен екип и същевременно да постигнем високи резултати.

 Какви са отношенията ви с Иван Тотев?

 Аз съм бил познат с всички, които са били ръководители на ГЕРБ по страната. Отговарял съм за диалога със структурите и съм го правил ежедневно. Иван Тотев все пак беше ръководител в структурата на Пловдив-град, съвсем нормално е да съм имал много повече съвместна партийна работа с него, отколкото със Здравко Димитров.

В Пловдив не успя да се създаде екипна работа между хората около Иван Тотев и хората около Здравко Димитров. Аз смятам, че това е нещо, от което „Републиканци за България“ могат да се възползват. Ако се видя някъде с Тотев или с Димитров, съвсем нормално е да ги поздравя. Аз не искам политиката да върви само на омраза и противопоставяне, но ще излагам аргументите си и силните страни на партията.

Убеден съм, че много от стойностните членове и симпатизанти, които са били в ГЕРБ, СДС или в други център-дясно политически формации или партии, където са се почувствали употребени или разочаровани, ще потърсят правото си на глас. За мен най-важно е дали хората са искрени, дали това, което споделят, го носят като енергия.

Смятате ли,  че за няколко месеца ще успеете да се подготвите за изборите?

През последните 5-6 месеца обикалям страната и се срещам с хора. Септември обявих публично, че ще се прави инициативен комитет и учредяване на ПП „Републиканци за България“. Мога да кажа, че към 20 септември, когато беше самият Инициативен комитет, вече имахме над  60-70 процента покритие в страната с хора, с които съм работил ежедневно.

Времето, което остава, е доста кратко, но ще е достатъчно да надградим направеното досега. Смятам, че ще можем да се справим с подготовката и да влезем в един много хубав пик на активност точно тогава, когато вече идват и съответните избори.

На регионално ниво за Пловдив-област ние направихме едно синхронизиране на действията си със структурите, които изграждаме. Но също така ползваме и капацитета и потенциала, който имат и бившите кадри на СДС. Това даде възможност да се изгради един екип на хора по места и съм сигурен, че това ще даде много повече възможности и сила за по-добро представяне на национално ниво на парламентарните избори и на подготовката за местни избори, където ще ползваме този потенциал и авторитет.

Трудна ли ще е задачата на следващия кабинет?

Изборите вървят към редовен вот по всяка вероятност. Това хаотично раздаване на пари е само и единствено да се запази управлението до края на мандата. Но следващият кабинет ще има много трудна задача и точно затова трябва да говорим за нормалност, която след  парламентарните избори да бъде възстановена - институционалния диалог.

Предстоят ни и тежки президентски избори наесен догодина. И ако се върви само на конфронтационно поведение и от едната, и от другата страна, от всички политически сили, без да се дават решения, без да има разум, без да има нормалност, това ще бъде пагубно. Обществото ще бъде извадено от най-важното нещо, което може да направи в живота си - да упражни правото си на глас и да го даде за този, който смята, че може да управлява.

Нормалността е основното, към което ние се стремим. Нормалността дава възможност да има повече разумни решения, да има смислен и задълбочен дебат, експерти да дават правилните решения, зад които политиците да се обединяват. Виждате, че в момента няма проведен Консултативен съвет по национална сигурност в рамките на над година, а ние сме в условията на най-голямата криза в ЕС -пандемията от коронавирус.

Къде е президентът в този пейзаж?

Президентът няма тези лостове и механизми, с които да влияе на изпълнителната и законодателната власт. Има възможност да наложи вето, но то все пак може да бъде преодоляно. Важното е, че независимо дали ни харесва, или не, президентът е пряк избор на българските граждани. ​Затова трябва да има диалог. Защото политиката е изкуство. Да намериш пресечната точка, да защитиш, на първо място, националния и обществения интерес.

Различните гледни точки все някъде трябва да се пресекат, дори и да има междуличностни противоречия. Всичко това трябва да бъде преодоляно, защото много по-важно е държавата и институциите да бъдат съхранени и да имат хората  доверие в тях. Ако няма доверие в институциите, виждате какво се случва в момента - обществото няма доверие в мерките срещу пандемията.

Как ще се отрази изборът на нов американски президент на отношенията между САЩ и България?

По принцип външната политика на САЩ винаги е имала своята приемственост. ​Смятам, че с избора на Байдън външнополитическият му екип ще има сериозен фокус върху Черноморския регион, Западните Балкани и по реализирането и продължаването на една инициатива - така нареченото Триморие.

Това е свързаността - дигитална, газова и транспортна, между 12 държави от Прибалтика, Адриатика и Черно море. Ето това е инициатива, която мога да кажа, че категорично ще бъде подкрепена и от администрацията на Байдън, и от Конгреса, и от Сената, защото знаем, че това е гаранция за сигурност.

Президентът Байдън е познат на политическата система в целия свят. Той има невероятен политически опит и като сенатор, и като вицепрезидент. Убеден съм, че президентската администрация на Байдън ще продължи това, което ние всъщност получавахме като подкрепа от администрацията на Тръмп.

След избора на Байдън България ще получи подкрепа за всичко, което е свързано с нашата национална сигурност, и това да бъдем част от силна обединена Европа.

 

 

 

 

Споделете новината в социалните мрежи: